cpm_inboxCount

Yazar adı gereklidir!

Göster Şifre gereklidir!

Şifreni mi unuttun?

Yazar adı gereklidir!

E-posta gereklidir!

Göster Parola gereklidir!

7 + 16 =

Şifrenizi mi unuttunuz? Endişelenmeyin! Aşağıdan kayıt olduğunuz e-posta adresinizi girin ve şifrenizi sıfırlayın.

E-posta gereklidir!

Girişe Dön

Kapat
  • veganların sigara içmesi

    bırakıcam demiştim, bırakamamışım :( yine bıraktım bugün itibariyle. bu sefer haftada 1 defa bu entryi düzenleyeceğim belki bir faydası olur. sanırım sigara bana özgüven sağladı bu yaşıma kadar. ama farkettim ki iradesiz olmak kadar özgüven düşürücü bir şey daha yok.
    sigaranın hayvan deneylerindeki yerini bilmeyen yoktur, gerek tütüne eklenecek aromanın bileşimini test etmek, gerekse kanser olma süresini görmek için vs. deneyler yapıldı ve yapılıyor. vegan sigara markaları olmasına karşın; tütün tarımı sırasında öldürülen canlılar, harcanan su, toprak asitlenmesi, ormanlık alanların tahribatı ve tütün bile sarılsa dumanıyla çevreye verilen zararlar vs. bakıldığında sigara etik veganlığa uymuyor gibi gözüküyor.

    edit: arkadaşlar konuya bakıldığında etiğe uymuyor fakat ben de vegan sigara tüketiyorum, kimsenin de etik vegan olabileceğine inanmıyorum mağarada yaşamadıkça, en basiti araç olarak araba uçak hiçbir şey kullanmamamız gerekiyor, mümkün değil. bu konuda sigarayı etik bulan ve bulmayan iki grup var, bazen sigara içerken kendimi kötü hissettiğim için görüşlerinizi merak ettim.
    vegan sigara markaları var, kendi adıma ben onları kullanıyorum.(davidoff mesela) vegan sigara da olsa dolaylı yoldan hayvanlar için de doğa için de hiç iyi değil.
    haklı bir serzeniş. aynı zamanda avokado ve soya gibi besinlerin arkasındaki sömürü, ya da çevreye olan etkileri düşünüldüğünde de bunların tüketimi vegan etiğiyle çelişki doğurur. ihtiyaç yokken alınan kazak da, plastik tüketimi de, zero-waste olmamak da, zero-waste değilken bi de üstüne çöpleri geri dönüştürülecek şekilde ayırmamak da, migrostan alınan vegan ürün de (bu liste uzayıp gider) aynı şekilde çelişkilidir ve vegan etiğe uymaz.

    bunları yazıyorum ama kendim müthiş uygulayabildiğimden değil yazdığım her şeyi. tütün içicisiyim mesela, ya da bulunduğum yerdeki büyük süpermarketlerden alışveriş yapıyorum çünkü daha ucuz. sürekli organik ürün satan butik yerlerden bir şeyler almaya param yok. ya da belki uğraşsam biriktiririm ama bu parayı ona değil başka bir şeye harcıyorum.

    biraz özeleştiri vermek gibi oldu. sanırım ucundan da öyle. :) ama tam da bu yüzden, yapabileceğimizin en iyisini yapma gayretimizden vazgeçmememiz, kendimizi daha iyiye taşıyabilmek için uğraşmamız ama aynı zamanda kimseyi tutarlı olmamakla, ya da "veganlık bu değil gerçek veganlık şudur" gibi söylemlerle itham etmememiz gerektiği görüşündeyim. eyyorlamam bu kadar! selametle.
    Bir sonraki leveli (bkz:Veganlar osurmasın metan gazı salıp doğaya zarar veriyorlar) olan efsane duyar

    Sidik yarışına gerek yok.
    Bahsettiğiniz kadar etik vegansanız buyrun dağlar, ovalar orada bütün paranızı, kıyafetlerinizi, eşyalarınızı bırakıp yaban hayata geri dönün. Sistemin içinden çıkmadığınız sürece hergün "vegan etiğine" aykırı binlerce şey yapmak durumunda kalıyorsunuz.

    Not: tütün ve varsa vegan sigara içilmesi durumu için söylüyorum bunu deney yapılan ürünlerin veganlığı tartışmaya açık değil zaten
    karar kişinin kendisinde elbet ama vegan ya da nonvegan sigara fark etmez, keşke hiç kimse içmese. hem doğa, hem de o güzel ciğerleriniz tertemiz kalsa; hayat bayram olsa
    irade her konuda her aman aynı güçte kalamıyor kendine bu kadar yüklenme. bu tavrın iradeni daha da zayıf hissettirmekten öteye gitmez çünkü, önünde sonunda bırakacağını biliyosun sigarayı sonuçta çünkü gerçekten bırakmak istiyorsun. 2 senedir kullanmıyorum ve bu son bırakışa kadar ki çabalarımın hepsi bırakmak değil, ara vermek olmuş. hatta ileride belki bu 2 yıl da ara vermek olucak bilemem ama bu konuda kendimize yüklenmenin faydası hiç yok onu biliyorum. hayvansal ürün tüketmek gibi ucu başka cana zarar veren bir alışkanlık değil bu, o yüzden o kadar kesin düşünemiyorum...
    ucu başkalarına dokunmaması açısından insanın içini gerçekten rahatlatıyor ama veganlıkla ilgili biriyle her konuşmamda etik kısmını değil haliyle sağlık kısmıyla ilgileniyorlar(b12, protein, veganların daha fazla hasta olması gibi argümanlar sunuyorlar) ve her defasında sigaradan vuruyorlar. biraz da sırf bu konuşmalarda sağlıktan bahsederken daha gerçekçi olabilmek için sigarayı bırakmak istiyorum. tabi bir de bu yaşta nefes nefes kalmak gibi faktörler de var. ama haklısın, ne olursa olsun kendimize fazla yüklenmemiz bu konularda çok da mantıklı değil. umarım sen de tekrardan başlamazsın ?

    Veganların sigara tüketmesi etik bir davranış değildir. günde 2-3 tane içiyorum ama demek sadece kahveme biraz süt ekliyorum demek gibidir.

    vegansozlukcom vegansozlukcom vegansozluk