Şifrenizi mi unuttunuz? Endişelenmeyin! Aşağıdan kayıt olduğunuz e-posta adresinizi girin ve şifrenizi sıfırlayın.
bugün katıldığım youtube kanallarındaki canlı yayınlarında cube of truth eylemi yapıyor musunuz diye sordum. cevap olarak hayli garip bir cevap aldım:
"biz cube of truth eylemlerini doğru bulmuyoruz. yün ve balın hayvanlara zararlı olduklarını insanlara nasıl anlatacaksınız? ayrıca insanlara, hayvanlara şiddet uygulanan görüntülerin gösterilmesini doğru bulmuyoruz. insanlara bu şekilde bir psikolojik şiddet uygulamak istemiyoruz. cube of truth eylemlerinin veganlığın mesajını doğru anlatmadığını düşünüyoruz."
böyle abuk ve garip bir cevaba çok şaşırdım. zerre katılmamama rağmen orada bir tartışmaya girip yayın akışlarını bozmak istemedim. yoksa bilirsiniz bayılırım sıkı tartışmalara. sadece "katılmıyorum." demekle yetindim. fakat buraya yazacağım. istiyorsanız bunun altına cevap verin tartışalım yayındaki arkadaşlar. öncelikle bu arkadaşların aktivizmine saygı duymakla ve desteklemekle beraber yukarıdaki cevaplarının doğru olmadığını düşünüyorum. neden peki? çünkü elimde cube of truth eylemlerinin ne kadar başarılı olduğuna yönelik ciddi veriler var da ondan. misalen şu videoda cube of truth eylemlerini en sıkı ve profesyonel şekilde yapan anonymous for the voiceless, dam meydanı'nda 400-500 aktivistle yaptığı etkinlikte sadece 24 saatte 3586 insanın vegan olacaklarına dair imzalarını almış. zafer sevinçlerini görüyorsunuz. nisan 2016'dan beri yani kuruldukları tarihten itibaren vegan yaptıkları insan sayısı ise 10 binlerle ifade ediliyor. yanlış anlamayın. 1 adet 10 bin değil birkaç adet 10 bin. arkadaşlar zahmet edip biraz bakarlarsa yün ve balın hayvanlara verdiği zararı anlatan videoları çoktan çevirdik. "psikolojik şiddet" diye insanlara göstermek istemedikleri hayvan zulmünün, bu halk tarafından her yıl "kurban bayramı" adı altında zaten uygulandıklarını biliyorlar mı bu arkadaşlar acaba? bu mantığa göre insanlara dominion da izlemeyin diyelim o zaman. insanlar hayvanların gereksiz yere acı çekmesi/ölmesi için para verdiklerini görmezlerse bunu nasıl durduracaklar? "işte buna para veriyorsun" demezsek insanlara insanlar nasıl uyanacaklar? bu neyin hassaslığı? hayvanların kafaları kesilsin ama insanlar bunu görmesin etkilenmesinler .s.s. eğer kafamdaki planlar oturursa ve türkiye'de tek bir şubesi olmayan anonymous for the voiceless'ın ankara şubesini kurarsam bu arkadaşlarla yolumun asla kesişmeyeceğine garanti verebilirim. hangi mantıkla "cube of truth eylemlerinin veganlığın mesajını doğru anlatmadığını düşünüyoruz." diyebiliyorlar çok ilginç.
"ayrıca insanlara, hayvanlara şiddet uygulanan görüntülerin gösterilmesini doğru bulmuyoruz. insanlara bu şekilde bir psikolojik şiddet uygulamak istemiyoruz."
ne?? bu abolisyonist vegan denen oluşum cidden böyle mi düşünüyor? hayvanlara şiddet uygulanması için para veren insanlara yaptıkları yanlışları göstermeyelim mi diyorlar gerçekten? bunun sebebinin de insanların psikolojisi olduğunu mu söylüyorlar?? gerçekten veganların arasında çok fazla gerizekalı var ya. anca bir gerizekalı bunu söyler çünkü.
insanlar cube of truth eylemlerinde ekranda gördükleri o korkunç görüntülerden etkileniyorlar ve senin onlara anlatacağın şey yani veganlık bir anda gözlerinde çoooook daha haklı bir noktaya geliyor. hiçbir hayvansal gıda tüketmeme düşüncesine yapacakları itirazlar, o görüntüleri görmeden yapacakları itirazlardan çok daha hafif bir noktada kalıyor veya hiç itiraz etmiyorlar. o görüntüler bu kadar güçlüyken ve insanlara yaptıkları yanlışı açık açık anlatırken bunlar da çıkmış "hyvnlara şddt uyglnan bu grntlri gstrmk istmyrz pskljk şddt bu .s.s.s" diye zırvalıyorlar.
senin de dediğin gibi brom "gerçekten veganların arasında çok fazla gerizekalı var".
şu videoya baksana az önce izledim. şu video bile ne kadar boş konuştuklarının bir kanıtı. neymiş efendim insanlara psikolojik şiddet uygulamak istemiyorlarmış. veganların bu kadar gereksiz hassas kırılgan olmaya hakkı yok.
veganlık adına atılan her adımı olumlu karşılıyorum. hayvanların uğradığı adaletsizliğin gösterilmesi ve gösterilmemesi durumunda veganlığı anlatan kişi kadar karşıdaki veganlığın anlatıldığı kişinin de anlama ve ilgi duyma durumunu ele alırsak, kimisi için kan ve şiddet içeren görseller olumlu motivasyon aracı olabilirken kimisi için tam aksine konudan uzak durma refleksi yaratabilir.
bir adet kan, şiddet görüntüleri görmeden vegan olan ve yıllardır kendini bu görüntülerden uzak tutarak vegan bir şekilde hayatına devam eden tanıdıklarım oldu. benim için o görüntülerin vegan olmamda yardımı dokundu ve görmeden, izlemeden muhtemelen vegan olmam çok zor olur ya da uzun sürerdi. sadece her duruma, kendi geçmişi ve psikolojik tecrübeleri ile farklı olarak reaksiyon veren insanı ele alırken, o yaklaşım doğru bu yaklaşım değil gibi genellemelerin yanlış olduğunu düşünüyorum.
Abolisyonist vegan'ın veganlara yönelik açtığı Hayvan hakları atölyelerine katılıyorum.
Abolisyonist yaklaşıma daha yakın olduğumu fark ediyor ve giderek daha da yakın hissediyorum.
Kimi veganlara göre abolisyonist veganlık, dini bir tarikat veya abartılı olarak algılansa bile henüz dışarıdan biri olarak gayet makul ve akla yakın bulduğumu söyleyebilirim.
steve best’i ve alf’yi terörist diye ihbar eden gary francione’nin önderlik ettiği grup.
dikteci tutumuyla bi tık irite eden oluşum. bir doğruyu kılıç gibi sallamak var, bir de çiçek gibi uzatmak var. yerine göre ikisi de lazım sanırım. benim kalemim olmamakla beraber yine de iyi ki varlar..
(vegan baklavayla şeker düzeyi restored edit)