cpm_inboxCount

Yazar adı gereklidir!

Göster Şifre gereklidir!

Şifreni mi unuttun?

Yazar adı gereklidir!

E-posta gereklidir!

Göster Parola gereklidir!

10 + 16 =

Şifrenizi mi unuttunuz? Endişelenmeyin! Aşağıdan kayıt olduğunuz e-posta adresinizi girin ve şifrenizi sıfırlayın.

E-posta gereklidir!

Girişe Dön

Kapat
  • veganlık bir dindir sorunsalı

    asil naveganlik bir cesit dindir diyerek cevap vermek istedigim onerme. bazi bilgileri ve kurallari sorgulamadan devam ettiren naveganlardir asil dindar olanlar. veganlar herhangi bir dis yargiya gore hareket etmektense kendi yargi ve vicdanina gore hareket eder. veganlik ustinsana giden yolda rehberlik eden olmazsa olmaz kilavuzlardan bir tanesidir.

    veganlık bir dogmadır şeklinde yeniden üretilebilecek sorunsal.


    veganlıkla fanatik bir şekilde özdeşleşilebileceği gibi din de dogmatik olmadan karşılanabilir.


    misal hindular. hindu dinine mensup birine yeni bir tanrıdan bahsetmeniz hiç koymaz, hatta "heykeli varsa alır diğerlerinin yanına koyar." başka dinlerin de gayet relaks mezhepleri vardır. iki rekat yogasıyla mutlu yeni nesil sufiler dünyanın her yerinde dogmatizmden uzak yaşamlar sürmekteler. bunları yazmaktaki amacım, başlıkta belirtilen sorunsalin temelinde dogmatik düşünce (ya da düşünememece) olduğunu ifade etmek.


    kendi açımdan yıllar önce vegan buluşmalara iştirak ederek dostluklar kurmak istemiştim. lâkin anlaşılır bir şekilde, hayal kırıklığının isyan aşamasında seyreden, öfke ve nefretle dolmuş dogmatik veganlarla vakit geçirmekten keyif alamamıştım.

    asıl naveganlık muhafazarlığın dibidir. değişime açık değildir. bu yüzden geleneklerin ve dinin gölgesi altında kalır hep. safsatalarla, kulaktan dolma bilgilerle kendini var etmeye çalışır. yönlendirmeye, yani manipülasyona açıktır. çelişkilerle doludur. veganlıksa gıda endüstrisinde, tüketimde yürütülen bu tür yanlış bilgilendirmeyi sorgulayarak yeme biçimlerinde ve yaşam hakkında bir rönesans yaratır adeta. akla ve vicdana dayanır. aydınlanmacıdır; ama kendi diyalektiğini de içinde taşır. görmezden gelmez, reddetmez. mesela bitkilerin de canı var, önermesini gayet bilimsel bir şekilde açıklar. bu yüzden veganlık akla ve vicdana dayanan bir yaşam ve düşünme biçimidir.

    veganlık din değil anca ateizm ile bağdaştırılabilir. çünkü hayvansal gıdaları tüketmek de tıpkı din gibi doğduğumuz günden beri kafamıza sokulan bir şey. etrafındaki herkes dini ne kadar normal ve doğru kabul ediyorsa hayvansal gıdaları yemeyi de bir o kadar doğru ve normal kabul ediyor. bunu sorgulayıp vazgeçmek yani vegan olmak da din değil olsa olsa ateizmdir.

    cahil-barbar veganfobiklerin seventh day adventist church ile ilişkilendirdiği irrasyonel bir iddia. şu ki bu mezhebin mensupları ağırlıklı olarak vejetaryen ve vegan beslenmeye çalışıyorlar. ayrıca alkol, kafein, sigara da buna dahil. ayrıca bazı bitkisel beslenmeye ilişkin araştırmaları da finanse etmişler, ediyorlarmış.

    evet ispat bu kadar. hikayemiz burada bitiyor. bu kilise böyle imiş ve veganlar da farkında olmadan dini bir mezhebe hizmet ediyormıuş.


    bu bir tarafa, bunu iddia eden salakların genelde correlation does not imply causation prensibinden bir kaya kadar habersiz oldukları malum. bu mantık üzere alkol tüketmeyen herkesin müslüman, mütedeyyin olması gerek ya da karadeniz'de çok yağmur yağdığı için yöre halkı "bilmayirum" ile örneklenebilecek bir aksanla konuşur diyebiliriz. bu ne denli bilimsel ve ciddi bir ispatsa o da o kadar.


    çoğu veganın bu mezhepten haberi bile yok. kaldı ki ikinci bir aptallık, herhangi iyi bir eylemin herhangi bir dinin pratikleriyle uyuşuyor olması eylemin a priori kötülüğünü değil dinin pratiklerinin iyi olduğunu gösterir. aksi olsaydı bugün mevlana'ya zerre kadar hürmet göstermemek ya da zor durumdaki fukaraya dini gerekçelerle yardım etmeyi de tahfif etmek gerekirdi.

    vegansozlukcom vegansozlukcom vegansozluk