cpm_inboxCount

Yazar adı gereklidir!

Göster Şifre gereklidir!

Şifreni mi unuttun?

Yazar adı gereklidir!

E-posta gereklidir!

Göster Parola gereklidir!

7 + 15 =

Şifrenizi mi unuttunuz? Endişelenmeyin! Aşağıdan kayıt olduğunuz e-posta adresinizi girin ve şifrenizi sıfırlayın.

E-posta gereklidir!

Girişe Dön

Kapat
  • veganlığı anlatmanın vegan yaşamaktan zor olması

    /
    2

    -teşekkür ederim ben almayayım.-aa neden? buranın pizzası çok güzeldir. -ben pek yememeye çalışıyorum.-neden?-içinde süt olduğu için.-aaa süt de mi içmiyorsun? vegan mı oldun yoksa?-henüz vegan oldum demiyorum ama dikkat etmeye çalışıyorum yediğime içtiğime.-valla et yememeyi falan anlarım da peynir yemeden yoğurt yemeden süt içmeden nasıl olacak?-çok zor değil ya. sadece yemiyorsun.-valla ben hayatta yapamam.

    neticede birçok vegan ana ocağında vegan olmadı. sonradan düşündü taşındı ve gerek etik gerek çevresel gerek sağlıksal sebeplerle bu yolu seçti ya da bu yola yavaş yavaş geçiş yapma gerekliliğini hissetti. dolayısıyla vegan olmayan birine bunu anlatırken karşı tarafı suçlayıcı bir tavır takınmadan bir sohbet gerçekleştirmeli. yoksa uzun zamandır birbirini aramayan arkadaşlardan ilk arayanın diğerine "bu ne yahu hiç arayıp sormuyorsun" demesi gibi bir durum olur. bu sefer komik de olmaz üstelik.

    karşı taraf da eğer konu hakkında çok bilgisi yoksa "ben şöyleyim ben böyleyim, şunu yaparım bunu yapamam" diye direk savunmaya gireceği yerde dinlemeyi, merak etmeyi ve soru sormayı bilmeli. özellikle bunu sırf sen sordun diye anlatan arkadaşı ile sohbet ederken yapmalı. yani zaten ortada bir aktivistlik yok, hemen savunmaya geçmeye gerek de yok. ne güzel olur sakin sakin konuşsa herkes. sırf laf olsun diye konuşmasa.

    veganlığın değil, insanlara laf anlatmanın zor olduğunun kanıtıdır. veganlık değil de insanların baskısı, söylemleri, bilgileri olmadan konuşmaları yorar sizi. yediğinize, içtiğinize, giydiğinize ve daha birçok şeye dikkat ederken yorulmazsınız da sizi aşırı olarak gören, anlamak için değil saldırmak için dinleyen insanlara veganlığı anlatırken epey yorulursunuz.

    yükselmeden, kızmadan, tatlı tatlı, sabrederek anlatırım hiç bıkmadan. düşünceler tohum gibidir sonuçta. fizillenmesi için zaman gerekir.

    Karşında anlamak isteyen biri olduğunda çok kolay,veganlığın yanlış olduğunu sana ispatlamaya çalışan biri olduğunda ise çin işkencesi...

    Bu durumda ordan hızla uzaklaşmak en iyisi.

    yıldım da yıldım diyerek "neden vegansın anlatsana canım" diyenlere, çünkü canım istedi diyorum. Doğru bir yaklasım mı? belki değil ama gerçekten merak eden gerçekten öğrenmek isteyenin yaklasımı zaten bu olmuyor.


    Zaman içerisinde kimin fitne fesattan kimin gerçek ilgiden sorduğunu anlamaktır tecrübe.

    vegansozlukcom vegansozlukcom vegansozluk