cpm_inboxCount

Yazar adı gereklidir!

Göster Şifre gereklidir!

Şifreni mi unuttun?

Yazar adı gereklidir!

E-posta gereklidir!

Göster Parola gereklidir!

8 + 9 =

Şifrenizi mi unuttunuz? Endişelenmeyin! Aşağıdan kayıt olduğunuz e-posta adresinizi girin ve şifrenizi sıfırlayın.

E-posta gereklidir!

Girişe Dön

Kapat
  • vegan olmayı anlamsız bulan vejetaryenler

    /
    3
    tanıştığım vejetaryenlere olabildiğince süt içerek de inekleri öldürdüklerini, bu nedenle eğer onları korumak istiyorlarsa süt de içmemeleri gerektiğini anlatıyorum. ancak karşılaştığım (genelleme yapmıyorum benim karşılaştığım) pek çok vejetaryen "o zaman nerden kalsiyum alacağız. abartma yav!" muhabbetine giriyor ve vegan olmayı anlamsız bulduklarını söylüyorlar. vegan olmaya çalışan, veganizme saygısı olan vejetaryenlere benim de saygım büyük. ama veganlığı anlamsız bulan vejetaryenleri de ben anlamsız buluyorum.
    1 sene önce ben de veganlığı mantıksız buluyordum.(ya da buluyor gibi davranıyordum) aslında bu mantıksız bulmaktan çok imkansız olarak görmek bence. eğer vegan olarak büyütülen varsa aramızda gerçekten şanslı, ama geri kalanımız sütle yumurtayla büyüdük ve araştırmadığınız ya da karşımıza bir vegan çıkıp bizi aydınlatmadığı sürece bize öğretilenleri doğru saydık. vejetaryenken çok doğru şeyler yaptığımı sanıyordum, çünkü etrafımda 1 kişi hariç herkes et ürünleri yiyordu ve vay be senin yaptığını asla yapamayız diyorlardı. bu kişiler vegan olduğumu duyunca aynı tepkiyi vermediler, saçmalık dediler öldüreceksin kendini dediler, dönem başlıyor dersleri kafan basmayacak proteinsizlikten dediler. vejetaryenlikle veganlık arasında dağlar kadar fark olduğunu ben de bu 5 ayda öğrendim.
    "hak" dediğimiz terime değinmeden, ben onu yemiyorum zarar vermiyorum penceresinden bakanlar. bir ineği yemediğinizde, sütünü alarak bir tecavüze, bir anne-çocuğun ayrılmasına sebep olmadığınız anlamına gelmiyor. Hayvanları bütüncül sevin, vegan olun?
    Vegan olmayı anlamsız bulan omnivorlardan farkı olmayan güruh. Hayvan sömürüsüne ortak olmanın derecesi olamaz. Süt inekleri besi hayvanlarından daha vahim haldeler mesela bana göre. 2 yaşından başlıyor çileleri, her yıl tecavüz edilerek hamile bırakılıyorlar ve doğumdan sonra yavrularını bir kez emzirebilip bir daha görmüyorlar onları: yavru erkekse hemen öldürülüyor, dişiyse süt ineği oluyor yine. Acı dolu düzeneklere zincirlenip, çeşitli kimyasallarla pekiştirilmiş sütleri peynirden vazgeçemeyenlere ayrıldıktan 6 hafta sonra yine hamile bırakılıyorlar. Süreç baştan işliyor. Ta ki hayvanın artık takat kalmayana dek. Sonra öldürülüyorlar yine.
    Doğada Yılda 12-15 yumurta veren tavuk, bir takım genetik değişiklikler sonucu günde 1 yumurta veriyor, ve bu sömürü hayvan hapishanesinde can verene kadar devam ediyor. Yavruları onlardan alınıyor, kuluçkaya yatamıyorlar zira endüstri kuluçka dolapları da düşünmüş. Yumurtadan çıkan dişi civcivler de anneleriyle aynı esir hayatına zincirlenirken, erkek civcivler doğar doğmaz dönen bıçaklarda parçalanıyor.
    Veganlığa saygısı olmayan vejeteryanlara dair düşünebileceğim tek şey, eti çiğnemekle ilgili bir sorunları olduğu ve diğer hayvansal ürünler ile hayvanlara reva görülen zulmü bağdaştıramadıkları. ceset çiğneyene kadar kuramıyorlar bağlantıyı.
    Bir vejetaryenin "veganlığı anlamsız bulması" bence daha anlamsız. Et yemeyi sevmediği için et yemeyen biri ancak böyle düşünebilir gibi geliyor. Etik nedenlerle vejetaryen olan biri yaptıklarının yetersiz olduğunu bilir. herzaman bir gün vegan olmayı hedefler.
    Tamamen "konforlu" bir alandan çıkmama gibi geliyor bana. O da biliyor Vegan olunması gerektiğini ama bu tip bahanelerle kendini korumaya çalışıyor, haydiniz oradan.
    süt içmenin ya da yumurta yemenin hayvanlara ne zararı olduğunu bilmeyen vejetaryenlerdir. ne zaman ki bir gün merak edip ya da denk gelip tavukların halini, süt çiftliklerindeki durumu gösteren birkaç görüntü izlerler işte o gün yanıldıklarını anlarlar. en azından ben öyle olmuştum. "veganlık neymiş abi yha" dediğim günleri dün gibi hatırlıyorum. sonra allahtan bir gün hakikatten neymiş lan bu veganlık diye merak ettim de araştırdım. ilk denk geldiğim şey gary yourofsky'nin bir konuşmasıydı. (o zamanlar başka kaynak da yoktu zaten doğru düzgün) 20'li yaşlarımda gördüklerim karşısında girdiğim şokun yanında bir de büyük vicdan azabı yaşamıştım.
    ya abi mutualist yaşam biçimi işte veganlık boş diyen vejetaryen tipi. tavukların bize yumurta verdiğini, bizim de onları kurtlara yem olmaktan koruduğumuzu savunan ve bundan daha ilerisinde gidemeyen argümanlara sahip cahil insanlar topluluğu. bir vejetaryen olarak gerçekten utanıyorum. vejetaryenlığın bir geçiş süreci olduğuna, her vejetaryenın bir gün vegan olacağına inanıyorum?
    vegansozlukcom vegansozlukcom vegansozluk