1938 doğumlu amerikan felsefeci, hayvan hakları hareketinin önde gelen düşünürü.
felsefesinin ana hatlarını the case for animal rights isimli eserinde oluşturmuştur. 1983 yılında yayınlanan bu eseri hayvan hakları hareketinde çok önemli bir kilometre taşıdır. (regan'ın hayvan haklarını konu alan pek çok eser kaleme almıştır. bunlardan birisi de 2004 yılında yayınlanan ve 2007 yılında türkçe baskısı yapılan kafesler boşalsın: hayvan haklarıyla yüzleşmek isimli kitabıdır. bu kitabı da mutlaka okumalısınız.)
yararcı etiği benimseyen, dolayısıyla eylemlerin olası sonuçlarıyla ilgilenen peter singer 'dan farklı olarak, regan, "hakların dokunulmazlığı" problemini temel alır. regan'a göre; bir yaşama sahip olan, dünyayı algılayan her varlığın ne sebeple olursa olsun kendinden esirgenemeyecek bazı hakları vardır. burada "her ne olursa olsun" ifadesinin altını çizmek gerekir. çünkü regan'a göre hayvanların insan amaçları için kullanımı, sağladığı yararlarla da haklı çıkarılamaz. yani regan,eylemin kaç kişiye ne kadar yarar ne kadar zarar verdiğine bakmaz, sadece bu eylemin "doğru" bir eylem olup olmadığıyla ya da belirli hakları ihlal edip etmediği ile ilgilenir. bu da regan'ı singer'a göre daha kararlı bir hayvan hakları savunucusu yapar.
regan'ın haklar kuramına göre, hayvanlar ''kendi içinde bir değere'' sahip olup hiç bir şekilde araçsallaştırılamaz. bir hayvanın dünyaya gelmesi, dünyayı algılaması, hissetmesi, acı çekmesi ahlaki statüsünü kesin olarak belirler ve onu dokunulmaz kılar. toplamda daha fazla mutluluk daha az acı üretiyor olsa bile insan ya da hayvan birey hiç bir zaman hiç bir kimse için feda edilemez. diğer yandan, regan'a göre pratikte istisnasız bütün hayvan kullanımı örnekleri hayvanlara korkunç zararlar verirken insanlara (kötü alışkanlıkların tatmini ve ticari çıkarlar dışında) hiç bir yarar sağlamamaktadır.