cpm_inboxCount

Yazar adı gereklidir!

Göster Şifre gereklidir!

Şifreni mi unuttun?

Yazar adı gereklidir!

E-posta gereklidir!

Göster Parola gereklidir!

5 + 9 =

Şifrenizi mi unuttunuz? Endişelenmeyin! Aşağıdan kayıt olduğunuz e-posta adresinizi girin ve şifrenizi sıfırlayın.

E-posta gereklidir!

Girişe Dön

Kapat
  • insan beyninin gelişmişliğinin ete bağlanması

    yeni karşılaştığım bir argüman, insan beyninin bu güne kadar bu kadar gelişmiş olmasının nedeni toplayıcıyken ilik yemeye başlamasıymış.

    insanın beyninin gelişmişliğinin tek bir elemente bağlanması, bağlanmaya çalışılmasıyla ilgili çabanın sebebi nedir? argümanın formülü baştan kokuk. başını ve sonunu bilmediğimiz bir süreci varsayımlarla yeniden kurgulayıp, bu kurgunun üstüne bir de tespitler yapmamız hakikaten çok tatlı.

    ellerinde hiç bir kanıt olmadan konuşuyorlar. kanıtlarıda olsa hiç birşey değiştirmeyecek çünkü et yerine geçen bir çok bitkisel yiyecek var. cronometer uygulamasını kullanarak bunu rahatça görebiliyoruz. karbonhidrat ağırlıklı beslenmenin geliştirdiğini iddia eden yazıları neden görmezden geliyorlar acaba? Onuda anlamak zor... '' Science (Bilim) adlı dergide yayınlanan bir makalenin konusu olan bu buluş, anatomik olarak modern ilk insanların pişmiş bitki tükettiklerini gösterdi ki, bu da sonuçta avcılık ve göçebeliğin rastlantısallığı karşısında istikrarlı bir beslenme kaynağının var olduğunu gösterdi. Gerçekten de yeraltındaki kökleri olan ve köksaplar dediğimiz Hypoxis angustifolia adı verilen jeofiz bitkisi piştikten sonra daha iyi çiğneniyor ve hazmediliyor. Ama özellikle, çok miktarda tüketildiğinde, ilginç bir karbonhidrat katkısı sağlıyor ve böylece yetersiz beslenmeye karşı iyi bir ilaç oluyor. Bununla birlikte, bu perhizin kanıtlarını bulmak gerekiyordu çünkü İsrail veya Güney Afrika’daki önceki kazılarda Paleolitik insanın dişleri üzerinde bunları yediklerinin izleri ya da yenilebilir jeofillerin fosil tohumları bulunmuştu. Bordo Üniversitesi’nden Paleoarkeolog Francesco d’Errico yazarı olduğu bu buluş hakkında ayrıntıları anlatıyor. '' Homo sapiens’in besini toplumsal bir olguya dönüştürme kapasitesi fark yarattı – Florian Bardou

    Doğru da olabilir ki evrim ağacında buna değinilen açıklamalar mevcut. Ancak, şahsen endüstriyel hayvansal ürün tüketimine karşıyım, yani beynimizin et ve diğer hayvansal ürünler sayesinde bu gelişimi göstermiş olması, onun yerine artık lab. Ürünleri koyabilecekken hala hayvansal ürün tüketmemiz gerektiği anlamına gelmiyor.


    Kaldı ki lütfen, et sayesinde geldiğimiz gelişmişlik tek şu gezegende varolanların birbirlerini öldürmesi ise de artık gelişmesek olur... demek ki gelişmiş olmak çok da işe yarar bir kavram değil.

    büyük ihtimalle bilimsel olarak doğru olan önermedir.


    kaynak 1


    kaynak 2


    evrimsel süreçte et yemenin insan beynine kalori sağladığı, bu sayede de milyonlarca yıl öncenin doğa şartlarında bitkisel beslenme ile alınamayan kalorinin et ile alınabildiğini gösteren bilimsel veriler var. olay kaloride bitiyor yalnız. et yerine bol kalorili herhangi bir besini koymak da aynı sonucu verir diye düşünebiliriz o zaman. fakat şöyle bir şey ifade etmek istiyorum: veganlığa karşı çıkan insanların kullandığı "evrimsel süreçte et yediğimiz için beynimiz gelişti" argümanının veganlığın argümanlarıyla hiçbir alakası yok. evet tabii ki, milyonlarca yıl önce doğada yaşayan bir maymun türüysen kalori sana yarar sağlamıştır muhakkak. fakat eğer beynin gelişmesi bilimsel verilerin de söylediği üzere kaloride bitiyorsa bugün hangi insan vegan beslenme ile yeterli kaloriyi alamıyor ki? veganlığa karşı olan birisi bana "evrimsel süreçte et yediğimiz için beynimiz gelişti" dediği zaman cevabım "eee??" oluyor. hayatımızın geri kalanında bir daha et yemezsek zekamızın geri gideceğini mi düşünüyor bu insanlar? bunun böyle olmadığını 30-40 senelik veganlardan biliyoruz. milyonlarca yıl önce evrimsel süreçte görülmüş bir olayın bugün ile alakası ne? biliyorum evrim tabii ki devam ediyor. fakat etin insan beynini, içerdiği daha fazla kalori sayesinde geliştirmesi milyonlarca yıl önceydi. şimdi her tarafın yemek ve kalori zaten.


    özet: etin insan beynini evrimsel süreçlerde geliştirdiği gerçeğinin veganlığın argümanlarıyla hiçbir ilgisi yoktur ve etin insan beynini evrimsel süreçlerde geliştirdiği gerçeği veganlığın argümanlarını yanlışlamaz.

    aksi yönde bulgular ortaya çıkana dek şimdilik bilimsel olarak geçerli gibi duruyor. zamanında evrim ağacı makalelerine denk gelip araştırınca bilimsel olarak bu yönde bi konsensüs olduğunu fark etmiştim. ama yukarıda da dendiği gibi so what? antik atalarımız et yiyerek beynini geliştirmişse şimdi bizim et yememize gerek kalmıyor o zaman zaten gelişmiş bi beynimiz var. lol evrim sürekli devam eden bir olayken nonveganların veganlara yüz binlerce yıl önceki besenme biçimi dayatması da ironik. kaldı ki medeniyet dediğimiz şey insanlığı çok kısa zaman içinde tarihten ve doğa yasalarından koparıp muhteşem bi güç haline getirdi. bugün nasıl ortalama insan ömrünü ikiye katladıysak, şehirlerimizde oldukça güvenli, konforlu ve zengin bi hayat sürüyorsak, ayağı kırılan insanı ölüme terk etmeyip antiaging gibi ölümsüzlük karşıtı transhumanist projeler yapıyorsak neden sadece antik atalarımızın yeme geleneğini sürdürelim? nonveganlar da genelde tüm bu konfor alanlarını koruyup sadece et olayına karşı çıkıp ama atalarımız demeye devam ediyor. bana ama atalarımız et yiyordu diyenlere ben de git mağarada yaşa diyorum.

    Kelle paça yiyerek ölümsüz olacağına inanan kişilerin argümanıdır:)) 21. Yüzyılda hayvanları yok yere sömürmenin savunulacak bir tarafı yoktur.

    vegansozlukcom vegansozlukcom vegansozluk