cpm_inboxCount

Yazar adı gereklidir!

Göster Şifre gereklidir!

Şifreni mi unuttun?

Yazar adı gereklidir!

E-posta gereklidir!

Göster Parola gereklidir!

14 + 13 =

Şifrenizi mi unuttunuz? Endişelenmeyin! Aşağıdan kayıt olduğunuz e-posta adresinizi girin ve şifrenizi sıfırlayın.

E-posta gereklidir!

Girişe Dön

Kapat
  • insan beyninin et yemekle gelişmesi

    /
    2

    bir kaç kaynak ( evrim ağacı dahil) insan beyninin bu denli gelişmesinin et yediği için olduğunu yazar doğru mu? doğru olmadığına yönelik kanıtlar varsa atar mısınız

    Evrimin girift yapısını yok Sayan, milyonlarca yıllık birikimi göz ardı eden asılsız iddia.


    Kendilerine söyle cevap vermek gerek:

    et yemekle beyin gelişseydi(yani iş sadece buna dayansaydı) tüm etçiller uzay çağına girmişti.

    bu linkte guzel sekilde aciklamis. video altinda kaynak linkleri de var.


    farkli bir hipotez icin link . bu videoda ise sihirli mantarlarin insan beynini gelistirdigi iddia ediliyor. et yemekle gelismesinden daha mantikli. inanip inanmamak size kalmis :)


    Peter ungar TED TALKS'UNDA iSE beynin gelisimini YUMUSAK YiYECEKLERDEN SERT YiYECEKLERE GECIS ile beslenme gidalarimizin cesitliginin artmasi ile acikliyor.


    et yemek sadece daha fazla kaloriye ihtiyac duyan beynimizin kalori ihtiyacini daha kolay karsilamasini saglamistir. yaklasik her 100.000-150.000 yilda bir buzul cag yasandigi icin zorlu donemlerde et yiyerek hayatta kalmisiz.


    et yemekle beyin gelisseydi dunyanin farkli yerlerindeki farkli miktarda et tuketen topluluklar(kimisi hic tuketmiyor) arasinda beyin yapisinda ve zekasinda ucurumlar olurdu.

    Bir teoride et yemekten ziyade hayvan avlayabilmek için strateji geliştirmeleri sebepli büyümüş olabileceği yazıyordu. Tabi o dönemin koşullarını düşününce düzgün beslenme düzenleri olsaydı zaten şu an aç kaldığımızda gözümüz dönüp dünyayı yemezdik bu da var. O dönemlerde hayatta kalmak İÇİN yemişler beyin gelişmiş(ben bunu diyenlerin yalancısıyım) fakat şu an aynı besin miktarını bitkilerden karşılayabiliyorken hayvan tüketmek tamamen şımarıklıktır.

    Günümüzden yaklaşık olarak 18 bin yıl önce en üst noktasına erişen "son buzul çağı" bundan yaklaşık olarak 10.000 yıl önce sona ermiş ve yerküre ısınmaya başlamıştır.(Matti Saarnisto: Climate variability during the last interglacial-glacial cycle in NW Eurasia. Abstracts of PAGES – PEPIII: Past Climate Variability Through Europe and Africa, 2001)

    Homo sapiens alt türü olan bizler yani Cro-magnon insanın tarihi de 50 bin yıl öncesine dayanmaktadır.

    ( Tattersall, Ian (2009). "Human origins: Out of Africa". PNAS. 106 (38): 16018–16021.)


    Bu durumda şu hipotezi üretmek mümkündür.

    Beyni ve becerileri geliştiren et değil, yaşam koşullarının acımazsızlığı ve hayatta kalma mücadelesidir.


    Yerleşik hayata çoktan geçmiş ve modern tarım uygulamalarıyla 8 milyar değil rahatlıkla 64 milyar insanı besleyebilecek kapasitede ürün yetiştirme yetisine ve arazisine sahip insan türünün et yemesi tamamen gereksizdir. özkaynaklarını bu derece kötü kullanan bir türün ne kadar evrim geçirdiği ve geliştiği de ayrı bir tartışma konusudur.

    ya et olmasa soyumuz tükenecek olmuş olsa bile şu anki etik tutumumuzu etkileyemez bu. sırf zamanında et yenmiş diye et ve insan arasında inherent bir ilişki olmuyor. her şeyi olduğu haliyle, kafamızdaki basitleştirmelerden uzak bir şekilde incelemeliyiz.

    etin içindeki bir şey sihirli bir şekilde beyni geliştiriyor olsaydı aslanların en zeki tür olması gerekirdi.


    aslında beynin gelişmesi kısmı genel olarak pişirmeyle ilgili biraz da. besini sindirime kolay hale getirdiği için bedenin çok fazla enerji harcaması gerekmiyor, o yüzden beyne daha çok enerji kalıyor. yani besini yıkma işlemini dışarıda başlatmış oluyoruz dış bir enerji kaynağı kullanarak.





    vegansozlukcom vegansozlukcom vegansozluk