cpm_inboxCount

Yazar adı gereklidir!

Göster Şifre gereklidir!

Şifreni mi unuttun?

Yazar adı gereklidir!

E-posta gereklidir!

Göster Parola gereklidir!

15 + 3 =

Şifrenizi mi unuttunuz? Endişelenmeyin! Aşağıdan kayıt olduğunuz e-posta adresinizi girin ve şifrenizi sıfırlayın.

E-posta gereklidir!

Girişe Dön

Kapat

insan bedeninin et tüketimine uygun olmaması - #3516

günümüzde insanların kendini "etçil" diye tanımlamasının arkasında çok büyük bir boşluk bulunmakta. aslında bedenimiz, bir çok açıdan, eti sindiremeyen, tüketemeyen bir yapıya sahip, insan vücudunda yukarıdan aşağıya doğru gitmek gerekirse, gözlerden başlamak isterim. (lütfen bilginiz dahilinde başka özellikler varsa, ekleyiniz.)

insanların ve otoburların gözleri the game changers belgeselinde de açıkladığı üzere, renkleri daha net seçebilmek adına evrilmiş, yine belgeselde bahsettiği üzere, olgun meyveleri ve sebzeleri seçme konusunda yardımcı olabilmesi adına, renk skalası bakımından etçil bir hayvanın (aslan, kaplan) gözünden daha geniş bir skalaya sahiptir.

çenelerimizi ele alırsak, çiğneme (yanal) hareket yapan çenemiz, ağzımızdaki besini uzun süre çiğneyebilmek adına, bir ineğin ağzı gibi keskin olmayan, küt dişlerle doludur. köpek dişi denen bir dişimiz vardır ancak bu (kaynağını şu an hatırlayamasam da) kalın kabuklu meyve vs tüketebilmemiz adına bu şekilde evrilmiş bir diştir. halbuki etçil olan canlıların çeneleri yanal hareket sergilemez bir aslan, bir kaplan çenelerinin aşağı-yukarı hareketiyle avından et parçaları koparıp yutarlar, etçil hayvanlar ağızlarındaki besini çiğneme ve ezme gibi hareketler göstermezler.



mide kapasitelerimiz ve asitlerimiz de farklılık gösterir zira bu sindirme süremizi etkiler ancak bu konu ile ilgili çok bilgim olmadığı için yanlış bir şey söylemek istemem. başka bilgi sahibi olduğum konu ise bağırsak uzunlukları. otçul canlıların bağırsak uzunlukları gövde (torso) kısmının 10-12+ katı uzunluğunda olur, insanın ise 10-11 katıdır. bu da besini uzun süre vücudun içinde tutarak, uzun olan sindirme süresini olumlu yönde etkiler. ancak etçil bir hayvanın bağırsak uzunluğu ise gövdesinin 3-6 katı civarındadır ki bu vücudunda fazla kaldığında olumsuz yönden etkileyecek olan besini çabucak sisteminden çıkartmasını sağlar. örneğin bir sırtlan, bağırsak uzunluğu en kısa hayvanların başında gelir ki bir leş bile tükettiğinde bundan zarar görmeden vücudundan dışkılayabilir, bakın bırakın insanı, sırtlanın yiyebildiğini, aslan vb hayvanlar dahi sindiremiyor. tabi ki "etçil" insan ne yapıyor, diğer etçil canlılar gibi, organıyla, derisiyle, kanıyla beraber bu eti tüketemiyor. önce ayıklıyor, parçalıyor, pişiriyor, ondan sonra ağzına atabiliyor ve buna rağmen, vücudunda kollektif olarak biriken bu zararı, yaşı ilerledikçe türlü türlü hastalıklar olarak karşısında görüyor.
4 entry daha var
vegansozlukcom vegansozlukcom vegansozluk