cpm_inboxCount

Yazar adı gereklidir!

Göster Şifre gereklidir!

Şifreni mi unuttun?

Yazar adı gereklidir!

E-posta gereklidir!

Göster Parola gereklidir!

15 + 16 =

Şifrenizi mi unuttunuz? Endişelenmeyin! Aşağıdan kayıt olduğunuz e-posta adresinizi girin ve şifrenizi sıfırlayın.

E-posta gereklidir!

Girişe Dön

Kapat
  • Veganlığın alt dallara ayrılması

    -vegan beslenme: hiçbir hayvansal ürün tüketmemek.

    -vegan: hiçbir hayvansal ürün tüketmemek ve hayvansal ürün kullanmamak (kürk, deri, kuştüyü, hayvansal jelatin vs.)

    -etik vegan: hayvan istismarının olduğu hiçbir şeyi, mümkün olduğunca tüketmemek/kullanmamak. (hayvanlar üzerinde denenen ürünler, üretiminde hayvanların yaşamına etki eden ürünler vs.)

    -green vegan: etik veganla aynı olmakla birlikte karbon ayak izini azaltan.

    -raw vegan: vegan olup, beslenme aşamasında ısıda 48°c’nin üzerine çıkmamak.

    -vb6 (vegan before 6pm): part-time vegan beslenme. 18.00'dan önce vegan-18.00'dan sonra navegan beslenmek.

    -paris veganı: günlük yaşamında veganken, aile/arkadaşlar ile vejetaryen beslenmek.

    -haftaiçi/haftasonu vegan: her hafta belirlenen günlerde vegan beslenmek (5-2 veya 2-5 şeklinde vegan-navegan)

    -neredeyse vegan: vejetaryen olarak beslenirken, hayvansal ürünleri bilinçli olarak az tüketen ve kullanan.

    -seyahat eden vegan: yaşamında vegan olup, seyahat ederken yerel mutfakları deneyen.

    Veganlığın tanımı bellidir; hayvanlara gereksiz yere zulmetmemek için mümkün olduğunca hayvansaldan uzak durmaktır. Bu görüşü haklı bulan herkes vegandır. Bir insan vegan olduğu zaman yaşam şeklini hangi derecede değiştirdiği vegan olup olmamasını etkilemez. Kimisi sadece kürk almaz, kimisi sadece et yemez, kimisi de hayvansal hiçbir şey almadığı gibi orangutanlara zulmetmemek için palm yağlı ürün almaz, böcek ilacı ve hayvansal gübre kullanılmadan üretilen sebzeleri arar, hayvansal deney içerdiği için korona aşısı bile olmaz. Bir insan vegan olduğu zaman hayatını ne derece değiştirdiği vegan olup olmaması ile ilgili değil doğruculuğu ile ilgilidir. Ne kadar doğrucu ise hayatını veganlık doğrultusunda o kadar değiştirir. Çünkü “doğruculuk” insanın düşünceleri ile davranışlarının uyuşması demektir. Bu sebepten dolayı veganlık bir zihin yapısıdır. Veganlık kapsayıcı olmalıdır. Alt dallara ayrılmamalı tam tersine hayvan refahı için et yemeyen vejetaryenler vb. de kapsamalıdır. Ben veganlığın çok sulandırıldığını bu sebepten dolayı da vegan hareketin gücünün zayıfladığını düşünüyorum. Çoğu insan veganlığı haklı bulduğu halde veganlığın bu kadar somutlaştırılması (örn: veganlar et, süt, yumurta kesinlikle yemez; yün ve deri giymez; hayvan deneyi varsa ilaç almaz, bal bile yemez) sebebiyle hayatlarında hayvan refahı için en basit değişiklikleri bile yapmıyor. Bu somutlaştırmayı en çok da veganlar yapıyor. Bunun bir sonucu olarak bu başlıktaki tanımlar ortaya çıkıyor ve hayvan zulmü karşıtlığı konusunun ciddiyeti azalıyor.

    bireyler değil toplumlar vegan olur sorgulamasını yaptırtan durumdur. bireysel çabayla ancak 'olabildiğince vegan' olabiliriz. tüm dünya ya da izole bir topluluk vegan olmadığı sürece gerçek ya da mutlak veganlıktan bahsetmek zor geliyor bana.
    vegansozlukcom vegansozlukcom vegansozluk