cpm_inboxCount

Yazar adı gereklidir!

Göster Şifre gereklidir!

Şifreni mi unuttun?

Yazar adı gereklidir!

E-posta gereklidir!

Göster Parola gereklidir!

5 + 7 =

Şifrenizi mi unuttunuz? Endişelenmeyin! Aşağıdan kayıt olduğunuz e-posta adresinizi girin ve şifrenizi sıfırlayın.

E-posta gereklidir!

Girişe Dön

Kapat
  • Tahin

    Susam tohumlarının soyulup, kavrulduktan sonra ezilmesi ile oluşan yüksek besin değerli bir besindir. Falafel ve humus gibi çok bilinen vegan yemeklerinin olmazsa olmazıdır. Çok yağlı olması dezavantaj gibi dursa da yüksek protein oranı (100 gramda18gr) ile oldukça besleyici bir gıdadır. Genellikle ülkemizde pekmez ile karıştırılarak tatlı olarak tüketilir ki, pekmez eklendiğinde beraberinde besin değeri de artmaktadır. Magnezyum, demir, çinko, potasyum, kalsiyum ve protein kaynağı olarak vegan beslenmenin başının tacıdır. Tahini düzenli ve uygun porsiyonda tüketmek vücudun gün içerisindeki enerjisini yükseltir. Kalorisi yüksek olduğu için porsiyonunu iyi ayarlamak gerekiyor, yoksa ağırlık hissi de yapabilir. Kolesterolü dengelemesi, toksin atmada yardımcı olması ve omega-3 açısından zengin olması da aynı şekilde çok değerli olduğunun ve bağışıklık sistemine katkısının büyüklüğünün göstergesi. Bozulması kolay olan bir besin olmadığı için, evde bolca yapıp saklamak da mümkün. Ben en çok muzun üstüne ya da nice cream üzerine dökerek yemeyi seviyorum.

    Makarna sosunda, salata sosunda, közlenmiş patlıcanla, közlenmiş biberle, sote mantarla, vegan dönerle, hele bir de biraz dövülmüş ceviz eşlik ederse harikalar yaratmanıza vesile olur. Lif, b1 ve b6 vitamini kaynağıdır aynı zamanda. Beyni ve sinir hücrelerini koruduğu da bilinmektedir.

    Bozkır tahini. Mümkünse, üretimindeki deneyim, asırlara dayanan (300 yıl), Bozkır (Toros dağı eteklerinde bir ilçe) Tahini tercih edilmeli.


    bilinen beyaz tahinden farkı, susamın daha çok kavrulması, yağının iyice pişmesi ve sıkım işleminin de tarihi taş değirmenlerinde yapılması. seçilen yerli susamlar su havuzlarında acılarının atılması için günlerce bekletiliyor, suları defalarca değiştirilerek yıkanıyor, kabukları soyulduktan sonra, kara fırında odun ateşinde ağır ağır saatlerce kavruluyor, pişen susamlar elenerek doğal taş değirmenlerinde öğütülüyor.


    çocukluğumdan beri, (insanların tahin esmer mi olurmuş dediği zamanlardan bu yana), bölgesinden getirterek doğallığından (renklendirici, tatlandırıcı glikoz gibi katkıların kullanılmadığından) emin olduğumuz, bugünlerde ününün iyice artması ile hak ettiği itibara ulaştığını:) düşündüğümüz çocukluğumuzun lezzeti.


    not1. pekmezi bozkır tercih etmenize gerek yok. (hatta etmeyin:)) sadece tahini bozkır (akdeniz bölgesi topraklarında kalan, toros dağı eteklerindeki ilçe) tercih edebilirsiniz. ve katkısız (şeker vb) olduğundan emin olduğunuz yerel bir pekmezle karıştırarak tüketebilirsiniz.


    not2. artık çeşiti markalar altında (göktepe, kalaycıoğlu, çavuşoğlu vb) pek çok yerde bulabilirsiniz.


    not3. biz genelde kepeksiz türünü tercih ediyoruz.

    küçüklüğümden beri kafama "tatlı" olarak kodlandığından asla sevmediğim, ancak vegan olduktan sonra tuzlu tariflerde kullanmaya başlayınca müptelası olduğum besin.

    Sabahlari tahin/yer fistigi ezmesi ve pekmez cok iyi gider. Tahin, demir, kalsiyum, b3 ve protein acisindan da cok iyi bir secenek...

    aynı zamanda lübnan mutfağından vegan seçenekler de sunan bir restoran.


    önceden falafelli vegan menüsünü kendimi ödüllendirmek için kullanırdım ama daha butik falafelciler keşfettikçe uzaklaştım, falafeli birçok yere göre daha kuru ve lezzetsiz geliyor artık.

    vegansozlukcom vegansozlukcom vegansozluk