cpm_inboxCount

Yazar adı gereklidir!

Göster Şifre gereklidir!

Şifreni mi unuttun?

Yazar adı gereklidir!

E-posta gereklidir!

Göster Parola gereklidir!

7 + 9 =

Şifrenizi mi unuttunuz? Endişelenmeyin! Aşağıdan kayıt olduğunuz e-posta adresinizi girin ve şifrenizi sıfırlayın.

E-posta gereklidir!

Girişe Dön

Kapat
  • palm yağı

    /
    2
    Palm yağı üretilmesi amacıyla milyonlarca hektar doğal alan yok ediliyor. Her yıl 3000 ila 5000 arası orangutan öldürülüyor. Palmiye yağı üretiminin iklim değişikliği, hava kirliliği ve toprak erozyonuna etkileri var. Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF), saat başına 300 futbol sahası büyüklüğündeki yağmur ormanlarının palm yağı üretimi için yok edildiğini belirtiyor. Buralardaki turba kömürünün önemli oranda karbonu sakladığı, turbalık alanlarının yakılarak ve susuz bırakılarak tüketilmesinin büyük miktarda sera gazı salımına neden olacağı kaydediliyor. Yağmur ormanlarının yok olması, orangutanlar başta olmak üzere kaplan ve filler gibi birçok vahşi hayvanın doğal yaşam alanlarından olmasına sebep oluyor. Doğal yaşam alanlarının palmiye yağı fidanlığına dönüştürülmesi, orangutan gibi büyük maymunların kaçırılmalarını da kolaylaştırıyor.
    Palm yağı, Dayanıklı ve ucuz olması nedeniyle günümüzün en çok kullanılan bitkisel yağlardan biri. Çikolatalardan cipslere birçok işlenmiş gıdada bulunuyor. Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu (EFSA) palmiye yağının 200 dereceden yüksek ısılarda rafine edilmesi halinde, diğer bitkisel yağlardan daha çok kanserojen madde ortaya çıkarttığını açıkladı. Palmiye yağı, doğal kırmızı rengini değiştirmek ve kokudan arındırmak için yüksek ısılarda rafine ediliyor. EFSA'nın yanında Dünya Sağlık Örgütü, BM Gıda ve Tarım Örgütü gibi kuruluşlar palmiye yağındaki GE olarak bilinen kanserojen maddenin arz ettiği tehlikeye dikkat çekiyor. Bazı araştırmacılar, yüksek doymuş yağ oranı nedeniyle kolestorol seviyesini artırarak, kalp krizi ve felç riskini artırdığını belirtiyor. Isıtılmış palmiye yağının kan basıncını yükselttiği ve yüksek tansiyona neden olduğu da ifade ediliyor.

    Yemeklik yağlar, margarinler, dondurma, hazır yemek ve şekerlemeler gibi işlenmiş gıdaların çoğunda palmiye yağı kullanılıyor. Çikolata, pizza hamuru, bisküvi ve kurabiyeler, paketlenmiş ekmek bu ürünlerden bazıları. Ayrıca sıvı deterjan, sabun ve şampuanların çoğu, ruj, ağda ve cilalar, endüstriyel yağlayıcılar ve biyolojik yakıtların içeriğinde bu yağ bulunuyor.



    Farklı kaynaklardan Alıntıdır, düzenlenmiştir.

    sürdürülebilir palmiye yağı, palm yağlarının i kadarmış. bu sayı gerçekten az. yine de bu konuda bir şeyler yapılmaya çalışıldığını bilmek güzel. yediğimiz meyve sebzeler ve tükettiğimiz diğer yağlar için öldürülen sürüngenler ve haşerelerden farkı yok tabi ki bu durumun. sadece palm yağı için değil, tüm bu durumlar için sürdürülebilir bir çözüm aramak çok önemli.

    palm yağı üretmek için tahrip edilen alanlar ve orada doğal hayatları ellerinden alınan hayvanlar. çevremizdeki insanları bu yağ konusunda bilinçlendirerek talebini azaltmaya bir yerden başlayabiliriz. en nihayetinde üretim için hayvanlara zarar vermek kabul edilemez.

    ormanlarin tahrip edilmesi ve hayvanlarin yok edilmesine ek olarak, ulkemiz palm yagini endonezya ve malezyadan ithal ettigi icin dagitim ve ulasim maliyetinden dolayi, tuketerek dolayli olarak karbon salinimini arttirmis oluyoruz.

    Torkunun yaptığı alçaklıkla daha bı gündem oldu kendi kafasından palm yağına hurma yağı yazıp bizde palm yok dediler ama tabi ifsa oldular sonra



    (unciorn hugger'ı etiketleyemedim.) sözlüğü ilk defa ve cevap vermek için kullanıyorum. umarım doğrudur şu an yaptığım :) Pringles yemeği bırakma sebebim olan ve içerisinde bulunan "monosodyum glutamat"a bakmanızı rica ediyorum. yapamamışım bu arada :/ entry olarak gözüktü yahu

    vegansozlukcom vegansozlukcom vegansozluk