cpm_inboxCount

Yazar adı gereklidir!

Göster Şifre gereklidir!

Şifreni mi unuttun?

Yazar adı gereklidir!

E-posta gereklidir!

Göster Parola gereklidir!

19 + 9 =

Şifrenizi mi unuttunuz? Endişelenmeyin! Aşağıdan kayıt olduğunuz e-posta adresinizi girin ve şifrenizi sıfırlayın.

E-posta gereklidir!

Girişe Dön

Kapat
  • melanie joy

    sözlük'te adının geçmemesine şaşırdığım vegan psikolog, aktivist. veganlığı savunmak yerine karnizm kavranımını açığa çıkarmak şeklinde özetlenebilecek yeni bir bakış açısı yaratmıştır.

    Karnizm, insanların, hayvanların tüketilmesinin yenmesinin sömürülmesinin tuhaflığını görmezden gelmesine neden olan ve onları bazı hayvanları bazı biçimlerde kullanmaya, yemeye, tüketmeye koşullayarak normalleştiren paradigma olarak ifadelendirilmiştir. Melanie Joy, kavramı ilk defa bu çerçevede kullanan sosyal psikologdur. Joy’un izlediği yöntem, veganlığın anlatılması ile başlamaktan daha öncelikli olarak, et yeme psikolojisinin neye dayandığını anlamak üzerine kuruludur. Etkili iletişim, Bireyin Fikrini savunmasında strateji, kapsayıcılık, sosyal dönüşüm ve sürdürülebilirlik çalıştığı diğer psikoloji konu alanlarıdır.


    Joy'un "neden köpekleri sever, domuzları yer ve i̇nekleri giyeriz /. Why We Love Dogs, Eat Pigs, and Wear Cows: An Introduction to Carnism” (2009) kitabı karnistik düşüncenin tartışılması açısından önemli bir adımdır. Melanie joy (2010), insanların et yemeye olan bağlılıklarını korumak ve hayvansal ürünleri tüketmenin bir sonucu olarak yaşanabilecek herhangi bir suçluluğu bastırmak için hepçillerin (omnivorların) üç gerekçelendirme tipine (savunma türüne) sahip olduğundan bahseder:

    1. necessary 2. natural 3. normal

    1. necessary gerekli: “et gerekli besinleri sağlar” gerekçesi (savunusu)

    2. natural. doğal: “insanların doğal etobur olduğuna, et yemenin biyolojimizde yazılı olduğu fikrine, eti doğal olarak canımızın çektiğine ve türümüzün et yemek için evrimleştiğine” dair gerekçeler

    3. normal. “bireyin et yiyerek büyüdüğü ve bunun normal bir şey olduğu” gerekçesi (savunusu)

    Daha sonraki yıllarda melanie joy'un belirttiği gerekçelendirme (savunma) kategorilerine (3n’ye) piazza ve arkadaşları tarafından gerçekleştirilen ampirik araştırmaya dördüncü bir madde daha eklemiştir: “nice” güzel, lezzetli. araştırma, lancaster, pennsylvania, melbourne, edinburgh üniversiteleri psikoloji bölümü akademisyenlerinden oluşan geniş bir ekip tarafından gerçekleştirilmiştir (piazza et al, 2015).


    (bkz:Et yemenin gerekçelendirilmesi / araştırma / 4Ns)


    Joy, M. (2010). Why we love dogs, eat pigs, and wear cows. An introduction to carnism. San Francisco, CA: Red Wheel/Weiser.

    piazza et al (2015) rationalizating meat consumption: the 4ns, appetite 91, 114–128

    vegansozlukcom vegansozlukcom vegansozluk