cpm_inboxCount

Yazar adı gereklidir!

Göster Şifre gereklidir!

Şifreni mi unuttun?

Yazar adı gereklidir!

E-posta gereklidir!

Göster Parola gereklidir!

13 + 15 =

Şifrenizi mi unuttunuz? Endişelenmeyin! Aşağıdan kayıt olduğunuz e-posta adresinizi girin ve şifrenizi sıfırlayın.

E-posta gereklidir!

Girişe Dön

Kapat
  • Kur’an ve Hayvanlarla Beslenme

    /
    2

    Burada çoğu kişi Kur'an'ın hayvan kesmeyi emrettiğini zannediyor halbuki ben kur'an sayesinde vegan oldum Kur'an ihramlıyken ölü ve kanı yasak eder aslında bakarsanız vejetaryanlık ama yumurta yemek biraz karışık bir mevzu süt ve süt ürünleri ise ineklere zulmederek elde edildiği için haram yani besi hayvancılığının hayvanlara zulmetmediğini bilmeyen yoktur bunu navegan bile bilir bu zulm hangi dine hangi insancılığa yaraşır bilemiyorum


    Soracağınız bir sürü soru vardır ama en basitlerinden birini söyliyim kurban kesmek ve kurban bayramı yok mu evet kur'an'da öyle bir şey yok ayrıca kurban diyince hayvan değil adak anlaşılması gerekir


    Hayvanlar bizim nimetimiz değil mi elbette hayvanlar bizim nimetimiz ama zaten ailemiz ve bizim çevremizdeki her şey nimetimiz gidip de ailemize zulmetmiyoruz veya çevremize zarar verme hakkını kendimizde bulamıyoruz


    Kur'an'a göre hayvanların nimetleri onları kullanabilmemiz fakat onları hayvanat bahçelerine kapatıp da eğlenme gibi değil mesela binek hayvanlığı aslında bu çok iyi bir şey hayvana zulmetmediğin müddetçe at ile insan arasında bir dostluk bile oluşur mesela hayvan beslemek gini köpek seni korur sen de onu besler ve sevgi verirsin ya da tarla ekimi için öküz kullanmak


    Hiç bir yavrunun hakkını gasp etmediğin müddetçe ve zulmetmedikçe hayvandan süt alabilirsin


    Yani asıl olay hayvana zarar vermemek onunla dost olarak beraber yaşamak ona geceleri saklanacak bir ahır verip sabaha otlatmaya çıkarmak.hareket imkanı vermeyen bir hapishanede tutmak değil!


    Pardon kurban bayramına gelemedim kuranda ne kandiller vardır ne de bayram kuranda sadece kadir gecesi 1000 aydan daha hayırlı ve bazı günlere selam gönderilmiştir daha fazla soru ve bilgi için linke tıklayın https:/youtube.com/playlist?list=PLxBl-3Om27Qs_yNadBcAaviQPhL1Z1ox2










    Üstteki yazar arkadaş için Veganlığa karar vermesi açısından mutlu olmakla beraber,Kuran'da bir çok kurban referansı vardır.


    Kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanlar üzerine belirli günlerde Allah’ın adını ansınlar. Artık onlardan siz de yiyin, yoksula fakire de yedirin.” (Hac, 22/28), “Her ümmet için, Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık.” (Hac, 22/34), “Kurbanlık büyükbaş hayvanları da sizin için Allah’ın dininin nişanelerinden kıldık.


    Bazı örnekler,sünneti ve hadisleri kurandan ayırırsanız orta da inanç diye bir kavram kalmaz. Çünkü hadisler ve Kur'an aynı kaynaktan, aynı saklanma koşullarından günümüze gelir.

    Kısacası,inanç temelli bir veganlık motivasyonu çok zorlama olur.

    Veganlık motivasyonunuza saygı duymakla beraber.

    Ben ateistim, gerçek İslam bu değil ya da bu çeviri doğru değil argümanı geçerli benim için.

    Çünkü İslam dünyasının çoğu (neredeyse tamamı )bu ibadeti yapıyor. Hepsinin yanılıyor olması hepsinin diyanetin mealini kullanıyor olması gibi bir durum yoktur heralde.

    Özellikle Bektaşi tassavufunda et tüketmeyen tarikatlar falan var.


    Dediğim gibi ben müslüman değilim, müslüman vegan olabilir mi ? Neden olmasın müslüman birisi veganım derse vegandır. Kişinin beyanı esastır. İslam dininden veganlık çıkarmak bana zorlama geliyor.

    kolelik - din - veganizm. Islamiyet ve veganlik tartismasi kurbandan ibaret olsa keske. Muslumanlarin cogunlukta oldugu ulkelerde ve kulturlerde kurban anlayisi da degisiyor. Cogu yerde boyle bir bayram yok sadece hac donusu yapilan bir adet halinde. kolelik, sinif ve cinsiyet ayriminin bu kadar acik ve net oldugu bir inancin kitabinda veganlikla bagdasmayacak o kadar sey varken sadece bu konuyu tartismaya acmak islamiyet-veganizim uyumundan bahsedilmesi bir konunun ustten gecistirilmesine benzetiyorum. Cogu tanistigim vegan sekuler - yari sekuler ailelerde buyumus ve dini egitimini derinlemesine almamis oluyorlar boyle olunca da biri cikip, nitekim kendini din konusunda daha bilgili sanan fakat dogru duzgun inancinin kitabini okumamis oluyor, sanki dinlerin veganlik ile uyumluymus algisni olusturmaya calisiyor. Kitâb-ı Mukaddes olsun diger tum inanclarin kitaplari olsun veganlik ile uygun olunmayacagi okuyunca anlasiliyor.

    Emin misin Bu adam eskiden hristiyanmış ve seküler denilebilcek bir ailede büyümüş denilebilir benim ailem ise gayet dindar her şekilde insan ön yargılarını bırakınca anlayabiliyor diğer dinler farketmez ama kur'an'ın söylediği din iyilik yapmaktır

    İİlk entry'deki gibi düşünen varsa sorularım şunlar

    1. İslam'da domuz neden haram kılınmıştır? (Kuran'da adı geçen tek hayvan domuz onun dışında İslam âlimleri farklı hayvanlardan da bahseder)

    2. Diğer hayvanlar için haram denmemişken hiçbir hayvansal ürün kullanmayıp 'veganım' demek dinden çıkarmaz mı? (Lütfen veganlığı sadece "beslenme şekli" olarak görmeyin)

    3. Neden Vegan oldunuz? Eğer hayvanları kullanmayı etik bulmuyorsanız bunun anlamı " ahlak dışı " bulmaktır ama bu islama göre ahlak dışı değildir. "Veganım" demekle dininize ters düşmüş olmaz mısınız?

    4. hayvansal ürünlerin, yaşamda kullanımına islam nasıl bakar? ayetleri gösterebilir misiniz? (Yün-deri-ipek-yumurta-süt-bal vs )


    sadece kuran'da geçen ayetlerden alıntılayacağım. Aslında ilk iki ayetin yeterli olması gerekiyor. üstteki sorulara iki ayette cevap veriyor.


    -Ey iman edenler! Allah’ın size helâl kıldığı iyi ve güzel şeyleri haram saymayın, sınırı da aşmayın. Allah sınırı aşanları sevmez. (Maide 87)


    -Onları kendilerinin buyruğuna verdik; bindikleri de, etini yedikleri de vardır. Biz, o hayvanları kendilerine boyun eğdirdik. Onlardan bir kısmı binekleridir, bir kısmını da yerler. (Yasin 72)


    -Allah size ancak ölüyü (leşi), kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesileni haram kıldı.....- (bakara173)(Nahl 115'te aynı manada)


    -Her ümmet için, Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık…” (Hac 34)

    - hac 36-37 de mutlaka bakın ben buraya eklemek istemedim.


    -Allah adına kesilmeyen hayvanın etini yemeyin! Bu, Allah yolundan çıkmaktır, isyandır. Şeytanlar kendi adamlarına sizinle mücadele etmeleri için telkinlerde bulunurlar. Şayet onlara uyarsanız, siz de düpedüz müşrik olur çıkarsınız.”(Enam, 6/121)


    -Hayvanlardan yük taşıyan ve (yünlerinden, tüylerinden) döşek (ve türlü giyecek) yapılanları da (yaratan O’dur). Allah’ın size rızık olarak verdiklerinden yiyip (yararlanın) ve şeytanın adımlarına uymayın (şaşkınlık ve şımarıklığa kaymayın). Çünkü o, sizin için apaçık bir düşmandır. (Şeytani dürtüleri ve düzenleri terk edin.) (Enam,142)


    -Biz yalnızca Yahudi inancını benimseyenlere, bütün tırnaklı hayvanları yasakladık ve onlara sığır ve koyunların iç yağlarını da yasakladık. Hayvanların sırt tarafındaki ve bağırsaklarındaki yağlar ile kemiğin içindekiler hariç. Böylece işledikleri zulümler yüzünden onları cezalandırdık. Unutmayın biz, sözümüzde duranlarız. (Enam 146)


    - “Size şunlar haram kılındı: Kendiliğinden ölen hayvan, kan, domuz eti, Allah’tan başkasının adına kesilen, -henüz canı çıkmadan yetişip şartına uygun tarzda kestikleriniz müstesna- boğulmuş, bir şey vurularak öldürülmüş, yukarıdan yuvarlanmış, boynuzlanmış yahut canavar tarafından parçalanmış olup da ölen hayvanların etleri, putlara ait sunaklarda kesilen hayvanların etleri ve zar atarak, kumar oynayarak elde edilen etler...”(Maide,5/3) mealindeki ayette yer alan “Allah’tan başkasının adına kesilen” ifadesi, “Allah’ın adının anılması”nı açıklar mahiyettedir. Yani açıkça “Allah’tan başkası adına “ kesilmediği sürece, o kesim Allah adına olmuş olur ve helal olur.


    -Gerçekten hayvanlarda da sizin için bir ders (ibret) vardır; karınlarının içinde olanlardan (süt ve yumurtadan) size içirmekteyiz ve onlarda sizin için daha birçok yararlar bulunmaktadır. Sizler onlardan yiyip durmaktasınız (Mü’minûn 21)


    -Denizi de sizin istifadenize-emrinize veren O’dur, ondan (çıkardığınız balıklarla) taze et yemektesiniz ve ondan giyiminizde (yararlandığınız) süs-eşyaları (takılar) çıkarmaktasınız. Gemilerin onda, (suları) yara yara akıp gittiğini görürsünüz (de hayran kalırsınız. Bütün bunlar) O’nun fazlından aramanız ve şükretmeniz içindir. (Nahl 14)


    Çok çok daha fazla ayet yazabilirim fakat gerekli olduğunu düşünmüyorum isteyen ulaşabilir. Kur'an ayetlerini okuyarak Vegan olmak bence mümkün değil.


    başlık hakkında başka bir merakım var. Budist rahiplerin bir çoğu da vegan besleniyor fakat bitki temelli beslendiklerini dile getirilmez. İslam içerisinde gizli ilimlerle (Havas, ledün, Zahir vs.) uğraşanların da vegan beslendiği biliniyor fakat hiçbiri veganım demez sadece beslenme şekilleri böyle zaten. Bunun nedenini her zaman merak etmişimdir.

    #12210 diyet uygulamaları açısından maniheizm, bölgeye ve zaman dilimine göre değişen karmaşık ve çeşitli kurallara sahipti. bununla birlikte, bir din olarak maniheizm'in katı bir şekilde vegan beslenmeyi öngördüğüne dair net bir gösterge yoktur. maniheizm, iyi ve kötü, ışık ve karanlık ve manevi ve maddi alemler arasındaki mücadeleyi vurgulayan ikili bir dünya görüşüne sahipti. bazı maniheist topluluklar, et ve diğer hayvansal ürünlerin tüketiminin maddi dünyayla ilişkili olduğuna inanıyor ve bu nedenle bu tür uygulamaları caydırıyor veya yasaklıyor. bununla birlikte, diğer topluluklar, vücudun hayvansal ürünler de dahil olmak üzere tüm kaynaklardan beslenmeye ihtiyacı olduğuna inanıyor ve herhangi bir özel diyet kısıtlaması getirmiyorlardı. özetle, maniheizm karmaşık bir dizi beslenme uygulamasına sahipken, katı bir şekilde vegan bir diyet öngördüğüne dair net bir gösterge yoktur. mani'nin ölümünden sonra, maniheist topluluklar iran imparatorluğu'nun farklı bölgelerinde varlıklarını sürdürdüler. bazı topluluklar, özellikle barsavililer, diğer hristiyan ve islamcı topluluklar tarafından zulüm gördüler ve köleleştirildiler. kaynak olarak, barsavililerin zulüm gördüğü dönemlere ilişkin bilgiye ulaşabileceğiniz "the cambridge history of ıran, volume 3: the seleucid, parthian and sasanid periods, part 2 (ed. ehsan yarshater)" adlı kitabi öneririm.


    -Allah’ın adı olmaksızın öldürülmüş/ölmüş hayvan haramdır. İhramı ne olarak gördüğünüzü anlamadım. İhramın çıkışı şu: temiz elbise İle namaz kılma zorundalığı geliyor ama halk fakir, temiz kıyafetleri yok bazılarının. Hatta bir süre Çıplak namaz kılanlar bile oluyor. Sonra ihram çıkıyor. Yani ibadet için temiz kıyafet. (ibadet dışında giymiyorlar yani)

    2. Hayvansal ürün dendiğinde sadece "et" olarak düşünülmez. Bal, süt, süt ürünleri, yumurta, yün, post, deri, kürk, keçe, tiftik, ipek, kaşmir, kaz tüyü vs vs bunlar Vegan değil. hayvanların kemiği ve derisinden yapılan yapıştırıcılar, porselenler de vegan değil. Hayvanlar üzerinde denenenen ürünler de Vegan değil.

    3. Sizin söylediğinizden dolayı veganlara ‘tövbe edin’ diye bakanlar var.. evet etik bir konu -siz yüce bir yaratıcıya inandığınız için tabii ki sizin düşünebildiğinizi düşünmüş olması gerek.

    4. bu düşüncelerin veganlık ile örtüşen hiçbir yanı yok. Veganlığı daha esnek bir şey olarak görebilirsiniz bu sizin kişisel Yorumunuz olur gerçeği yansıtmaz.

    -Her memeli, yavrusuna göre süt verir. İnsanlar hayvanlar üzerinde çalışma yaparak verdikleri sütleri arttırıyor. Ayrıca sürekli doğum yapmaları sağlanıyor. zulümsüz ve gaspsız süt tüketimi mümkün değil çünkü Veganlara göre süt yavrunun hakkıdır. O sütü alamayız.


    -Hayvanlar için veganım. Ne Tanrı/Tanrılar’dan dolayı ne tadından dolayı ne de yapımından dolayı. Hayvanları, insanlardan daha aşağılık görmediğim için veganım. *etin cinsel politikası kitabını öneririm.


    -Dininizin sadece et yemeği yasakladığını düşünüyorsanız vejetaryenlik kavramı üzerine düşünebilirsiniz.


    - Tanrı/tanrılar inancım yok.


    Çeviri için en son bir isim önermişsiniz onun PDFini indirdim ve yazılarımı o PDF’e göre yazacağım.


    -Yasin:72) Bunları onlara boyun eğdirdik de bazıları onların binekleridir, bazılarından da yerler.73) Onlarda kendileri için yararlar ve içecekler vardır. Hâlâ şükretmezler mi?

    Veganizme göre hayvanlar, insanlardan aşağı konumda değildir. giysi, yiyecek bazında bakılmaz.

    Dediğiniz gibi Sadece Süt ve süt ürünü olarak düşünelim -vegan değildir. Bu arada ata binmek, eşeğe yük taşıtmak gibi şeylerde vegan değildir. Yinede at binmek konusu, veganlar içinde de derin tartışmalı bir konu. Bunu da ekleyeyım.-


    bakara 173 ve nahl 115’ler’de de geçen ‘Allah’tan başkası için kesilen hayvanın haram olması’ konusuna herkesten başka bakıyorsunuz. Bana göndermiş olduğunuz kitapta;-Allah’tan başkası adına sunulan (yemek) de helâl kılınmadı.- yazıyor = Allah adına olanlar helal’dir.


    Devamı -Fakat kim, zaruret halinde suistimal etmemek ve sınırı aşmamak koşuluyla (o Allah’tan başkasına sunulan yiyeceği yerse) ona günah yoktur- şeklinde. Buradaki ‘fakat’ın anlamı, —Allah adına değilse de— şeklinde.

    düşüncenizin temeli bu ayetleri farklı yorumlamanız olabilir. Bunların anlamı, orada belirtilen haramların, dışındakiler helal. İsterseniz bunu bu konularda gerçek anlamda bilgili kişilerle tartıştın.

    Nahl 115 yine aynısı zaten “Size sadece ölü, kan, domuz eti ve Allah’tan başkasına sunulmuş (yiyecek) haram kılınmıştır. Kim zarurette kalırsa, suistimal etmemek ve sınırı aşmamak koşuluyla (yiyebilir).”

    Aralarda virgüller var farkındaysanız. Haram kılınanlar bunlar diye belirtilmiş. dört şey dışındakiler helal.


    Bir de Kan konusuna takılmıştınız ben bunu İslam’a inanıyorken birisi ile konuşmuştum detaylı olarak konuyu biliyorum ama buraya yazmak istemiyorum. Lütfen gerçek anlamda kuranı bilen birisiyle bu konuyu konuşun. -veganlık açısından zulm olmadan kullanım gibi bir şey yok.



    -yahudilere ‘ceza’ amacıyla haram ne demek?diğer semavi dinler için (müslümanlar ve hristiyanlar için) helal. Yani tırnaklı hayvanlar, koyun ve sığırların iç yağları haram değil. Ayrıca 3 semavi din içinde Hayvanların sırt yağları ve kemiğinin içi haram değilmiş. -veganlık ile bu paralel mi şimdi? Haram değil yazısını yanlış yorumlamaya başladığınızı düşüneceğim.


    Bahsettiğiniz kitapta bu kısmın altında küçük küçük açıklamalar yazan kısmı okuyunca biraz kafa karıştırıcı görünüyor fakat şöyle düşünelim bu kısmın başlığı zaten kitapta da “Haram gıdalar” diye belirtilmiş ve öyle anlatılmış. Orada Allah adına sunulmamış gıdalar konusunda da güzel bir örnek verilmiş. İçinde illaki et olması gerekmiyormuş, buradaki illaki ifadesi bile, normal kabul olanın ne olduğunu gösteriyor. Yoksa zaten böyle bir ayrım hiç yapılmazdı. Haram olan kısımlardan önce de helal olanlar yazıyor. orda da açıklamalar okunduğunda aslında gayet anlaşılabilir olduğunu düşünüyorum.


    -Maide 5/3 konusunda da zaten net her şey. Hangi çeviri doğru konusu bambaşka. Arap dili öğrenmeye başlamıştım bir ara ama Arap dili bilmiyorum.


    -sinir hücreleri olmayan canlılar derken kaynak gösterebilir misiniz? Bu bilgiye nereden ulaştınız?


    son konuyu belki bambaşka bir zamanda uzun uzun konuşuruz.

    Bu genel bir bilgi şu anlık şunları bulabildim tabi bunlar yenilebilcek şeylwr değil ama deniz yıldızları,süngerler,deniz anaları pressreader.com


    Putlara ne sunulduğu değişir normal olanı et ise bile sonuçta ayette yemek yazıyor ve gerçekten ee hayvan dışında yemekler de sunuluyor


    Allah kendisi için hayvan kesilmesi hakkında şunu indirmiştir "ALLAH'a ne onların etleri, ne de kanları ulaşır; O'na ancak sizin erdemli davranışınız ulaşır."

    Ben de attığım adam da Kur'an'ı anladıktan sonra vegan olmuş yani kur'an'ı anlamaya başlamadan önce vegan değildi


    O ayetlerin doğru çevirisi ve açıklamaları Eshatolojik çeviride attığım videoda mevcud bir izleseniz veya okusanız anlarsınız

    vegansozlukcom vegansozlukcom vegansozluk