cpm_inboxCount

Yazar adı gereklidir!

Göster Şifre gereklidir!

Şifreni mi unuttun?

Yazar adı gereklidir!

E-posta gereklidir!

Göster Parola gereklidir!

13 + 5 =

Şifrenizi mi unuttunuz? Endişelenmeyin! Aşağıdan kayıt olduğunuz e-posta adresinizi girin ve şifrenizi sıfırlayın.

E-posta gereklidir!

Girişe Dön

Kapat
  • karnist

    Karnist ifadesini sorgulamak için önce karnizmin ne olduğunu tartışmak gerekebilir:

    (bkz:karnizm)


    karnizm, insanların, hayvanların tüketilmesinin yenmesinin sömürülmesinin tuhaflığını görmezden gelmesine neden olan ve onları bazı hayvanları bazı biçimlerde kullanmaya, yemeye, tüketmeye koşullayarak normalleştiren paradigma olarak ifadelendirilmiştir. kavramı ilk defa bu çerçevede kullanan kişi, melanie joy isimli bir sosyal psikologdur.


    “carn” “et” veya “beden” anlamına gelirken, “ism” bir düşünü yaşama biçimini temsil eder. bu durumda, karnist birey, “hayvansal gıda ve ürün tüketimini ihtiyaç gibi argümanlarla koşullanarak benimsemiş; normalize etmiş; zihninde ve vicdanında “gereklilik” gibi çeşitli savunu mekanizmalarıyla rasyonalleştirmiş, meşrulaştırmış kişidir” denilebilir.


    bu bağlamda, vegan olmayan bireyler için bir ifade kullanımı gerekliliği şart ise? [ingilizce non-vegan kelimesinden esinlenilerek türetilen], türkçeye farsça ön ek alarak geçmiş olan ve ne yazık ki artık kullanım sıklığı artarak türkçeleştirilmiş olan navegan kelimesinin kullanımı yerine karnist ifadesinin kullanımı, daha uygun olabilir. (not: kişisel fikrim "vegan olmayanlar" ifadesinin yeterliliği üzerinedir).


    düşünceye göre karnizm örtük, görünmez, koşullandırılmış bir durumdur. buna göre, insanlar hayvanları kullanmanın tüketmenin yemenin, zorunlu bir koşul değil de bir seçim olduğunu nadiren anlarlar. dünyanın dört bir yanındaki et yiyen kültürlerde, insanlar genellikle neden bazı hayvanları tüketip, kullanıp, yiyip diğerleri için aynı eylem ve düşünce kalıplarını kullanmadıklarını düşünmezler. kültürlere, yaşam alışkanlıklarına, öğretilere oturmuş olan bu koşullandırmayı sorgulamazlar. bunun bir seçim olabileceğinin farkında olmazlar. karnizmin insanı bir koşullandırma olarak nasıl etkilediğini, insanlar, fark etmediği sürece, hayvanlarla ilgili yaşam seçimlerini özgür olarak yapamazlar; çünkü özgürlüğün oluşabilmesi için öncelikle farkındalık gereklidir.

    vegansozlukcom vegansozlukcom vegansozluk