sık tükettiğim bir meyve olmamasına rağmen ilk öğrendiğimde baya üzülmüştüm.bu konuyla ilgili düşünceleri merak ettiğim için başlık açmak istedim.
ekleme:başlığı açtıktan birkaç dakika sonra instagramda önüme çıktı. incir ikilemi
Şifrenizi mi unuttunuz? Endişelenmeyin! Aşağıdan kayıt olduğunuz e-posta adresinizi girin ve şifrenizi sıfırlayın.
bu kadar detayli dusuneceksek araba ve ucak ile seyahat etmek, ithal muz yemek de vegan degil. malesef biz yasadikca diger canlilar ve doga zarar goruyor. elimizden geldigince bu zarari azaltmaliyiz. verdigimiz her zararin farkinda olmak guzel oldugu icin bilgilendirici baslik.
Arılar evrimleştikçe incirler evrimleşir, incirler evrimleştikçe arılar evrimleşir. Bu süreci anlamak için evrim ağacı'nın
İncir Arıları ve İncir Meyvelerinin Karşılıklı Evrimi Çeviri yazısı çok faydalı. Oradan alıntı yapmak istemiyorum yazıda adım adım anlatılmış.
Sadece incir yetiştirme bazında düşündüğümüzde, Yetiştiriciler incire giren eşek arısı sayısını sınırlar. Çok fazla yaban arısı girerse aşırı tozlaşma olup incir o kadar çok tohumla dolar ki meyve benzeri syconium patlar. Bitkinin evrimi için iyi olsa da çiftçiler için zarar demek. İnsanlar bunu önlemek için erkek ve dişi ağaçlar arasına geniş mesafeler koyuyor. Bir başka yöntem arı arzını kontrol etmek. Buradan sonrası da Veganlar arasında tartışma konusu olabilir.
1. Arılar bunu kendileri yapıyor olsaydı dışarıdan müdahale olmasaydı (içinde ölü arılar ve lavralar olacak-lavra ile evrimsel döngü devam edecek sonuç olarak) vegan sayılabilir miydi?
2. Kontrol Altına alındığında arıları kendi çıkarımız için kullanıp öldürmüyor muyuz? İncire giren bir dişi arı, kanatlarını kaybettiği için orası onun mezarı oluyor. Bu da yeni bir soru doğuruyor, kendimiz için evrimsel süreci engelliyoruz gibi görünüyor bu vegan sayılabilir mi?
-sorular yanlıymışım gibi durmuş olabilir ama değilim. Bu konuları ciddi ciddi konuşmalıyız kendi içimizde.